Od jakiegoś czasu przy prawym przednim kole po nocy miałem plamkę oleju, sprawdzałem olej w silniku i ubyło go tylko troszeczkę (po jakiś 10'000km).
Dziś w warsztacie, mechanik obejrzał i powiedział że olej kapie z dziurawego intercoolera, dodatkowo zdjął tą grubą rurę przy silniku i pokazał mi że w metalowej części na którą była natknięta jest pełno oleju z jakimś syfem.
Diagnoza, intercooler jest dziurawy a turbina jest do regeneracji ponieważ pluje olejem w tę gumową rurę.
Poczytałem właśnie http://dobrymechanik.net i firmy które wyszukałem mają same, albo w większości negatywne komentarze.
Jeśli możecie - proszę polećcie mi firmę z Łodzi, ewentualnie okolic Łodz która kompleksowo i uczciwie zajmie się moim problemem, wyczyści cały układ, wymieni albo naprawi intercooler i zregeneruje turbinę.
Wiem ze to nie jest tania naprawa dlatego chciałbym po niej uniknąć dodatkowych komplikacji i powrotów do tematu...
Jaką masz turbinę ze stałą czy zmienną geometrią? symbol silnika?
Jeśli turbo ze zmienną geometrią, to czasami lepiej wsadzić używką niż bujać się z turbiną "regenerowaną" która nie będzie wstawała z niskich obrotów.
Powstało ostatnio mnóstwo firm "regenerujących" turbiny, które w rzeczywistości są tylko wypiaskowane i poskładane na przypadkowych lub wątpliwej jakości częściach.
maariaan, w Łodzi i okolicy nie ma firmy dobrze regenerującej turbiny. Można co najwyżej dać gdzieś do czyszczenia z nagaru itp syfu, nic po za tym niestety... Czyszczenie, a raczej wymianę IC ogarnie każdy średni mechanik.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz